Yaşam

Dünyayı Sarsan İkinci Dünya Savaşı’nın Gözden Kaçan ve Ders Kitaplarında Yer Verilmeyen Etkileri

II. Dünya Savaşı’nın insanlık tarihini büyük ölçüde etkileyen sarsıcı uygulamalarıyla tanınır. Peki bu savaş hakkında ders kitaplarında verilen bilgiler yeterli mi? Savaşın söylenmemiş zımni kahramanları kimlerdir? Savaş hangi ülke vatandaşlarını farklı şekillerde etkiledi? Neydi bu yönler? Tüm bu soruların cevabı içeriğimizde?

1. Savaşın küresel etkisi?

İtilaf Devletleri ile Mihver Devletleri arasında cereyan eden bu savaş dünyanın diğer bölgelerini de önemli ölçüde etkilemiştir. Savaş; Afrika’da sanayileşme ve kentleşme hızını önemli ölçüde artırdı. Birçok Afrika ülkesi, Avrupalı ​​sömürgeci güçlerden bağımsızlıklarını talep etmeye başladığından, savaşın kıtanın siyasi senaryosu üzerinde önemli bir etkisi oldu. Bölge hem Müttefik hem de Mihver güçleri için stratejik bir savaş alanı haline geldiğinden, savaşın Orta Doğu’da benzeri görülmemiş bir etkisi oldu. Savaş ayrıca İsrail’in bir Yahudi devleti olarak kurulmasına da yol açtı.

2. Savaşın insani maliyeti

Savaş, sivil vatandaşlar ve askeri işçiler de dahil olmak üzere milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Tam olarak kaç can kaybının olduğu bilinmemekle birlikte varsayımlar 70-85 milyonun ortasında. Bu kayıpların yanı sıra pek çok zorluğu da beraberinde getiren savaş, pek çok kişinin de kendine güvenebileceği bir yer bulmak için ülkelerini terk etmesine neden oldu. Yani halen bu sorunu yaşayan mülteci ve sığınmacıların sayısı arttı.

3. Hanımın savaştaki rolü?

Kadınlar harekat sırasında hem evde hem de savaş alanında aktif ve değerli roller oynadılar. Buna rağmen tarihsel anlatılarda kadınların katkıları göz ardı edilmiştir. Savaş sırasında büyük yankı uyandıran kadın çalışmalarından biri de Kadın Kolordusu’ydu. Bu ordu, 1942’de kadınların savaş dışı hizmet vermesi için kuruldu. Yüz elli binden fazla kadın; ofis işleri, irtibat ve tıbbi bakım dahil olmak üzere çok çeşitli roller üstlendi. Kadınlar, toplumsal cinsiyet önyargılarını ve klasik görevlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olan savaş kampanyasına önemli ölçüde katkıda bulunurken, erkeklerin savaştaki rolü çoğu zaman kadınların başarılarını gölgede bıraktı.

4. Savaşın geride bıraktığı “miras”?

Doğrudan veya dolaylı olarak neredeyse tüm dünyayı etkileyen savaş; Uluslararası işbirliğini ve olası çatışmaları önlemeyi amaçlayan uluslararası bir örgüt olan Birleşmiş Milletler’in kurulmasını sağlamıştır. Asya ve Avrupa’daki siyasi ortam da çatışmadan kalıcı olarak etkilendi: Sovyetler Birliği’nin de büyük bir güç haline gelmesiyle Avrupa’da Soğuk Savaş başladı. Bu savaş; Asya’da Avrupa sömürgeciliğinin sona ermesine, yeni ülkelerin yükselişine yol açtı.

5. Japon-Amerikan hapishanesi?

II. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti yüz yirmi binden fazla Japon-Amerikalıyı toplama kamplarına zorladı. Her ne kadar ulusal güvenlik kisvesi altında yapılsa da bu uygulama kişilerin anayasal haklarının açık bir ihlalidir. birçok Japon-Amerikalı; Evlerini, işlerini ve mülklerini terk etmeye zorlanan Amerikan vatandaşlarıydılar. Yıllar sonra hükümet bir özür yayınladı ve etkilenenlere tazminat teklif etti.

6. Stalingrad Savaşı

II. Dünya Savaşı’nın en önemli ve ölümcül muharebelerinden biri Stalingrad Muharebesi idi. Bir buçuk milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği savaş beş aydan fazla sürdü. Alman saldırısını püskürten Sovyetler Birliği idi. Bu zafer, savaşta bir dönüm noktası ve Nazi Almanya’sının ölümünün başlangıcıydı.

7. Tuskegee havacıları?

Tuskegee Havacıları; Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetlerinde görev yapan bir küme Afrikalı-Amerikalı pilottu. Bu gruptaki pilotlar, Amerika Birleşik Devletleri ordusundaki ilk Afrikalı-Amerikalı pilotlardı. Şimdi oldukları gibi o zamanlar da ırkçılığa maruz kalmışlardı. Karşılaştıkları tüm engellere rağmen Tuskegee Havacıları   oldukça başarılıydı. İki yüzden fazla bombardıman görevinde düşmana karşı tek bir bombardıman uçağını bile kaybetmeyerek büyük prestij kazandılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu